O wietnamskiej wizie po przylocie (VOA)

Aby zaoferować alternatywę do aplikowania o wizę w ambasadach Wietnamu, Departament Imigracji Wietnamu uruchomił program e-VISA albo wiza po przylocie (visa on arrival – VOA), umożliwiający wysłanie w firmie wietnamskiej zgłoszenia o list akceptacyjny, który umożliwia odbiór wizy po przylocie do Wietnamu.

Wszyscy goście zagraniczni mają obecnie możliwość uzyskania listu akceptacyjnego umożliwiającego odbiór wietnamskiej wizy po przylocie. Nie ma już konieczności podstemplowania wizy w Ambasadzie Wietnamu przed wizytą.

Czy e-Visa lub wietnamska wiza po przylocie VOA jest legalna?

Tak, Twoja e-Visa lub list akceptacyjny są akceptowane i regulowane przez Departament Imigracji Wietnamu (Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego Wietnamu). List akceptacyjny wydawany jest po wietnamsku i angielsku, podpisany i podstemplowany przez szefa Departamentu Imigracji Wietnamu, co umożliwia odebranie wizy po przylocie do Wietnamu.

⚠ Uwaga! Aktualnie VOA przysługują jedynie osobom, które zdecydują się na przybycie do Wietnamu samolotem, przez lotnisko Tan Son Nhat International w Ho Chi Minh | Lotnisko Noi Bai International w Hanoi | Lotnisko Da Nang International w Da Nang | Lotnisko Cam Ranh International w Nha Trang. Sprawdź gdzie możesz odebrać wizę po przylocie.

O opłatach

Uzyskanie wizy po przylocie wiąże się z 2 rodzajami opłat:

✔ Opłatą za obsługę, wpłacaną nam przez internet, za przygotowanie dla Ciebie listu akceptacyjnego do wizy i przysłanie go do Ciebie emailem.

✔ Opłatą skarbową: Po przybyciu na lotnisko docelowe w Wietnamie, musisz zapłacić 25$ dolarów amerykańskich za wizę upoważniającą do jednorazowego wejścia (1-3 miesiące), 50$ za wizę do wejścia wielokrotnego (1-3 miesiące), 95$ za 6-miesięczną wizę służbową lub 135$ za roczną wizę służbową.

Wymagania podstawowe

1- Paszport musi być ważny od przynajmniej sześciu miesięcy przed datą przybycia do Wietnamu, a zawarte w nim dane muszą odpowiadać danym zatwierdzonym w liście akceptacyjnym.

2- W przypadku podwójnego obywatelstwa , prosimy o wybranie kraju zgodnie z dokumentem podróżnym/paszportem, z którego będziesz korzystać podczas podróży do Wietnamu.

3- Posiadacze paszportów Dyplomatycznych, Służbowych, Urzędowych lub Paszportów ONZ muszą aplikować o wizę w ambasadzie.

4- Dzieci ujęte w paszportach swoich rodziców również muszą wystosować zgłoszenie przez internet i uzyskać list akceptacyjny, by móc otrzymać wizę po przylocie.

5- Internetowy formularz aplikacji o wizę musi zostać poprawnie wypełniony . Wszystkie dane w formularzu muszą się zgadzać z danymi w paszporcie. Podane dane zostaną zweryfikowane na przejściu granicznym w Wietnamie. Jeśli podasz nieprawidłowe dane, Twoja e-Visa czy też VOA będzie nieważna, co uniemożliwi Ci wejście na teren Wietnamu.

6- Osoba aplikująca o wizę nie powinna przyjeżdżać do Wietnamu przed datą przybycia wyszczególnioną w formularzu rejestracyjnym, bądź podejmować ryzyko podróżowania bez wcześniejszego otrzymania listu akceptacyjnego. Aplikanci nie przestrzegający tych instrukcji zostaną odesłani.

7- Po przybyciu do Wietnamu, na jednym z wymienionych lotnisk musisz przedstawić wszystkie wymagane dokumenty: ✔ Paszport / Dokument Podróżny ✔ List akceptacyjny (aplikuj przez internet) ✔ Wypełniony i podpisany formularz wejścia i wyjścia (pobierz tutaj) ✔ Gotówkę na opłatę skarbową za wizę: 25$ za wizę jednorazowego wejścia (1-3 miesiące) | 50$ za wizę wielokrotnego wejścia (1-3 miesiące)

8- Niektóre kraje są zwolnione z obowiązku wizowego w ramach jednostronnych lub dwustronnych umów z Wietnamem, prosimy o sprawdzenie listy krajów zwolnionych z obowiązku wizowego przed aplikowaniem o wizę.

9- Paszporty nigeryjskie nie kwalifikują się do e-VISA lub VOA, osoby posiadające taki paszport muszą skontaktować się z ambasadą lub konsulatem Wietnamu, by aplikować o wizę przed przybyciem do Wietnamu.

In accordance with the provisions of agreements concluded between Vietnam and the US, 1-year-visa multiple entry is granted to the US citizens with a maximum of 90 days of stay per entry to Vietnam.
Miesiąc, wejście jednorazowe
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • jeden miesiąc pobytu
  • jednorazowe wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD
Miesiąc, wejście wielokrotne
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • jeden miesiąc pobytu
  • wielokrotne wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD
Trzy miesiące, wejście jednorazowe
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • 3 miesiące pobytu
  • jednorazowe wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD
Trzy miesiące, wejście wielokrotne
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • 3 miesiące pobytu
  • wielokrotne wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD
Sześć miesięcy, wejście wielokrotne
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • 6 miesięcy pobytu
  • wielokrotne wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD
Rok, wejście wielokrotne
loading...
(Zapłać online za list akceptacyjny do wizy)
  • Jednorazowy pobyt do 90 dni
  • wielokrotne wejście i wyjście
  • w celach turystycznych
  • opłata skarbowa po przybyciu w wysokości loading... USD