Jak działa Wietnamska Wiza po Przylocie (VOA)

e-VISA | Proces Aplikacyjny Wietnamskiej Wizy Po Przylocie (VOA)
 1
APLIKOWANIE ONLINE
Wypełnij internetowy formularz aplikacyjny wizy
Zapłać kartą kredytową lub przez PayPal
 2
LIST AKCEPTACYJNY DO WIZY WYSYŁANY EMAILEM
Otrzymasz list akceptacyjny przez emaila
Pobierz i wydrukuj kopię
 3
WEJŚCIE NA TEREN WIETNAMU
Pokaż swój list akceptacyjny przy okienku wizowym po lądowaniu
Wiza zostanie wpięta do paszportu
Uzyskaj list akceptacyjny do wizy
a następnie odbierz swoją wizę po przylocie
Czas rozpatrywania
wniosku wizowego
Od poniedziałku do piątku | 07:00 – 11:00 | 13:00 – 16:00 (GMT+7)

Standardowy czas rozpatrywania: 24-48 godzin
Ekspresowe rozpatrywanie w 8 godzin roboczych:+15$/os.
Ekspresowe rozpatrywanie w 4 godziny robocze:+20$/os.
Ekspresowe rozpatrywanie w 2 godziny robocze:+80$/os.
Ekspresowe rozpatrywanie w soboty, niedziele i święta: potwierdzenie emailem (180$ – 200$/os.).

Uwaga!
Aktualnie wietnamska wiza po przylocie (VOA) przysługuje jedynie osobom decydującym się na przybycie do Wietnamu drogą powietrzną, przez lotnisko Tan Son Nhat International w Ho Chi Minh | Lotnisko Noi Bai International w Hanoi | Lotnisko Da Nang International w Da Nang | Lotnisko Cam Ranh International w Nha Trang.

Po przybyciu na lotnisko międzynarodowe w Wietnamie, musisz przedstawić wszystkie wymagane dokumenty:
✔ Paszport /Dokument podróżny
✔ List akceptacyjny do wizy (Aplikuj online)
✔ Wypełniony i podpisany formularz wejścia i wyjścia (pobierz tutaj)
✔ Gotówka do opłaty skarbowej za wizę: 25$ za jednorazowe wejście (1-3 miesiące) | 50$ za wielokrotne wejście (1-3 miesiące) | 95$ za 6-miesięczną wizę | 135$ za wizę roczną.

Rzeczy do zrobienia przed lotem do Wietnamu Nie zapomnij o Liście Akceptacyjnym do Wizy umożliwiającym odbiór wizy po przylocie oraz:

✔ Wydrukuj kopię listu akceptacyjnego przed wylotem
✔ Sprawdź dokładnie swój list akceptacyjny i poproś o korektę, jeśli wykryjesz jakieś błędy lub nieprawidłowości
✔ Weź ze sobą kopię listu akceptacyjnego, by pokazać go podczas odprawy i otrzymać wizę po przylocie
✔ Wypełnij i podpisz ten formularz, by oszczędzić czas po przylocie (Pobierz tutaj)
✔ Pamiętaj o potwierdzeniu danych lotu emailem, by uzyskać dodatkowe usługi (Wsparcie po przylocie lub Obsługę Przyspieszoną VIP).

Rzeczy do zrobienia po przybyciu do Wietnamu Po przybyciu na terminal lotniczy zlokalizuj strzałkę prowadzącą do biura wizowego (zwanego też „landing visa” albo „visa on arrival”)

✔ W biurze wizowym przedstaw: swój list akceptacyjny do wizy + paszport + formularz aplikacyjny do wizy (wypełniony, z załączonym zdjęciem)
✔ Poczekaj na wywołanie i zapłać opłatę skarbową za wizę (25$ za wizę wejścia jednorazowego (1-3 miesiące) | 50$ za wizę wejścia wielokrotnego (1-3 miesiące) | 95$ za wizę 6-miesięczną | 135$ za wizę roczną).
✔ Poczekaj na odzyskanie paszportu z wpiętą wizą
✔ Pamiętaj o dokładnym przejrzeniu wizy przez wyjściem, ponieważ po opuszczeniu kontroli paszportowej nie będziesz mieć już możliwości poproszenia o korektę

Nasi pracownicy zajmą się wszelkimi powyższymi procedurami, jeśli zamówisz u nas dodatkowe usługi: Wsparcie po przylocie lub Obsługę Przyspieszoną VIP

Podstawowe Informacje związane z aplikowaniem o wietnamską wizę po przylocie (VOA) 1- Paszport musi być aktualny od przynajmniej sześciu miesięcy przed datą przybycia do Wietnamu, a zawarte w nim dane muszą odpowiadać danym zatwierdzonym w liście akceptacyjnym.

2- W przypadku podwójnego obywatelstwa, prosimy o wybranie kraju zgodnie z dokumentem podróżnym/paszportem, z którego będziesz korzystać podczas podróży do Wietnamu.

3- Posiadacze paszportów Dyplomatycznych, Służbowych, Urzędowych lub Paszportów ONZ muszą aplikować o wizę w ambasadzie.

4- Dzieci ujęte w paszportach swoich rodziców również muszą wystosować zgłoszenie przez internet i uzyskać list akceptacyjny, by móc otrzymać wizę po przylocie.

5- Internetowy formularz aplikacyjny o wizę musi zostać poprawnie wypełniony. Wszystkie dane w formularzu muszą się zgadzać z danymi w paszporcie. Podane dane zostaną zweryfikowane na przejściu granicznym w Wietnamie. Jeśli podasz nieprawidłowe dane, Twoja e-Visa czy też VOA będzie nieważna, co uniemożliwi Ci wejście na teren Wietnamu.

6- Osoba aplikująca o wizę nie powinna przyjeżdżać do Wietnamu przed datą przybycia wyszczególnioną w formularzu rejestracyjnym, bądź podejmować ryzyko podróżowania bez wcześniejszego otrzymania listu akceptacyjnego. Aplikanci nie przestrzegający tych instrukcji zostaną odesłani.

7- Po przybyciu na międzynarodowe lotnisko w Wietnamie, musisz przedstawić wszelkie wymagane dokumenty:
✔ Paszport / Dokument Podróżny
List akceptacyjny (aplikuj przez internet)
✔ Wypełniony i podpisany formularz wejścia i wyjścia (pobierz tutaj)
✔ Gotówkę na opłatę skarbową za wizę: 25$ za wizę jednorazowego wejścia (1-3 miesiące) | 50$ za wizę wielokrotnego wejścia (1-3 miesiące)

8- Niektóre kraje są zwolnione z obowiązku wizowego w ramach jednostronnych lub dwustronnych umów z Wietnamem, prosimy o sprawdzenie listy krajów zwolnionych z obowiązku wizowego przed aplikowaniem o wizę.

9- Paszporty nigeryjskie nie kwalifikują się do e-VISA lub VOA, osoby posiadające taki paszport muszą skontaktować się z ambasadą lub konsulatem Wietnamu, by aplikować o wizę przed przybyciem do Wietnamu.